Asperge quiche Asperge quiche

Verwarm de oven voor op 190°c (heteluchtoven 175°c).
Kook de asperges 8 minuten in ruim kokend water met wat zout. Giet ze af en snijd de asperges in stukken van 3-4 cm.
Maak de saus voor asperges volgens de aanwijzingen op de verpakking. Klop de eieren erdoor en voeg de reepjes ham en kaas toe.
Beleg met het bladerdeeg de bodem en de zijkant van een springvorm van 24 cm of een lage taartvorm. Verdeel de asperges over de bodem. Schep de saus in de vorm. Bak de quiche in circa 55 minuten midden in de oven goudbruin en gaar. De quiche is klaas als een prikker er in het midden droog uitkomt.
Serveer met een frisse gemengde salade.


* 1 kilo witte asperges
* 1 zakje knorr saus voor asperges
* 4 grote eieren
* 125 gram ham, in reepjes of kleine blokjes
* 150 gram geraspte (jong belegen) kaas
* 5-6 plakjes bladerdeeg (ca. 250 gram)
* zout en vers gemalen zwarte peper
Asperge gratin met kip Asperge gratin met kip

Verwarm de oven voor op 220°c (heteluchtoven 200°c). Kook de asperges 10-12 minuten (afhankelijk van de dikte) in kokend water met wat zout. Giet ze af.
Verhit ondertussen de boter en bak het spek uit. Schep om met de repen kip en bak deze 2 minuten mee. Maak de saus voor asperges volgens de aanwijzingen.
Doe de asperges in een ovenschaal. Verdeel het kipmengsel erover en daarna de saus. Bestrooi met de geraspte kaas. Zet de schaal circa 15-20 minuten bovenin de oven tot de bovenkant goudbruin is en de gratin bubbelt. Let op dat de gratin niet te donker wordt: leg dan een velletje aluminiumfolie op de schaal.


* 1½ kilo witte asperges
* 25 gram boter
* 50 gram spekblokjes
* 250 gram kipfilet in repen
* 2 zakjes knorr saus voor asperges
* 60 gram geraspte kaas (jong belegen of parmezaanse kaas)
Asperges in ham met eiersaus Asperges in ham met eiersaus

Bereid de asperges volgens het basisrecept. Kook 2 eieren in ongeveer 10 minuten hard. Pel de eieren en hak ze fijn. Meng de fijne eiermassa door de mayonaise en roer er de room door.
Breng de mayonaise op smaak met zout, flink wat peper, een paar druppeltjes citroensap en worcestershiresaus.
Haal de asperges uit het kooknat en laat ze uitlekken en afkoelen.
Was de peterselie onder koud stromend water, sla het bosje goed droog. Trek de blaadjes van de stelen en hak de blaadjes heel fijn.
Leg de plakken ham uit elkaar, bestrijk ze met het ei-mayonaisemengsel en leg op elke plak twee asperges. Rol de ham en leg de rolletjes op een serveerschaal. Schep de knorr saus voor asperges over het gerecht en bestrooi met de fijngehakte peterselie.
Serveer met krieltjes of nieuwe aardappeltjes.


* 1½ kilo asperges
* 7 eetlepels mayonaise
* 1 uitgeperste citroen
* worcestershiresaus
* 1 zakje knorr saus voor asperges
* 2 eieren
* 100 ml room
* 7 plakken gekookte ham
½ bosje peterselie
* peper en zout
* krieltjes of nieuwe aardappelen
Quiche met zalm en aspergesaus Quiche met zalm en aspergesaus

Kook de asperges in ruim water met wat zout in 10-15 minuten beetgaar en laat ze in een vergiet uitlekken.
Bekleed een ingevette quichevorm (27 cm) met het deeg. Verdeel de asperges en zalm over de bodem. Bereid de Maggi saus voor asperges crème fraîche met de boter volgens de aanwijzingen. Neem de pan van het vuur en roer de losgeklopte eieren en het basilicum erdoor. Schenk de saus over de asperges.
Bak de quiche in een voorverwarmde oven van 200°c in 25 minuten gaar en goudbruin.
Lekker met een salade van kerstomaatjes.


* 500 gram geschilde witte asperges
in stukjes van 4 cm
* snufje zout
* 1 blikje gekoeld croissantdeeg
* 100 gram gerookte zalm, in reepjes
* 1 doosje Maggi saus voor asperges crème fraîche
* 25 gram boter
* 2 eetlepels fijngesneden basilicum
* 3 eieren
Gesmoorde asperges met kipfilet Gesmoorde asperges met kipfilet

Verhit olie en boter in een ruime pan. Voeg de asperges toe met 1½ dl warm water en smoor ze in 15 minuten zachtjes gaar.
Bereid de Maggi saus voor asperges met 1/4 liter kookvocht volgens de aanwijzingen, maar laat de boter achterwege. Voeg de kipfilet toe en laat deze in de smoorsaus warm worden. Voeg de asperges erbij en roer het geheel voorzichtig door.
Lekker bij in de schil gekookte nieuwe aardappels.



* 1 eetlepel olijfolie
* 1 eetlepel boter
* 750 gram geschilde witte asperges,
in schuine stukjes van 3 cm
* 1 doosje Maggi saus voor asperges
* 150 gram in reepjes gesneden
gerookte kipfilet
Asperges met rauwe ham en sinaasappelsaus Asperges met rauwe ham en sinaasappelsaus

Kook de asperges beetgaar volgens het basisrecept. Giet ze af.
Verhit de olie en bak de reepjes ham al omscheppend 2 minuten op een hoog vuur.
Rasp circa 1 eetlepel sinaasappelschil van de sinaasappel op de fijnste gaatjes van een rasp. Maak de saus voor asperges volgens de aanwijzingen op de verpakking. Klop het sinaasappelsap en de rasp door de saus en laat de saus nog 2 minuten zachtjes doorkoken.
Verdeel de asperges over de borden. Bestrooi ze met de gebakken reepjes ham. Serveer ze met de sinaasappelsaus en garneer met vers basilicumblad.
Lekker met geroosterd brood.


* 2 kilo witte asperges
* 1 eetlepel olijfolie
* 150 gram rauwe ham, in reepjes
* 2 zakjes knorr saus voor asperges
* 150 ml sinaasappelsap
* 1 sinaasappel
* ½ bosje vers basilicumblad
Kabeljauwvinken met gekarameliseerde asperges Kabeljauwvinken met gekarameliseerde asperges

Schil de asperges en snijd het houtachtige uiteinde van de asperges. Kook de asperges in weinig water met zout in 10-15 minuten beetgaar. Giet de asperges af, laat ze goed uitlekken en snijd ze in stukjes van 3 cm.
Verdeel de kabeljauwhaas in 4 porties. Bestrooi de vis met versgemalen zout en peper. Leg steeds 2 plakjes katenspek overlappend naast elkaar. Leg er een portie kabeljauwhaas op en rol de vis in het spek.
Verhit in een koekenpan 2 eetlepels olijfolie. Bak de kabeljauwvinken in 3-4 minuten per kant mooi bruin, krokant en van binnen net gaar.
Verhit in een hapjespan de resterende 2 eetlepels olijfolie en bak de asperges in 3-4 minuten mooi bruin. Bestooi de asperges met de basterdsuiker en laat de suiker op laag vuur smelten; schep de asperges af en toe om.
Leg de kabeljauwvinken met de gekarameliseerde asperges op 4 borden. Bestrooi de asperges met het zeezout en geef de citroen bij de vis.

Variatie tip! Ook heerlijk met kipfilet, koolvisfilet of (wilde) zalmfilet.


* 800 gram witte asperges
* 500 gram kabeljauwhaasjes
* 8 plakjes katenspek
* 4 eetlepels olijfolie
* 2 eetlepels donkere basterdsuiker
* 1 theelepel grof zeezout
* 4 partjes verse citroen
Asperges met ham, veldsla en zachtgekookt ei Asperges met ham, veldsla en zachtgekookt ei

Kook de asperges beetgaar volgens het basisrecept. Giet ze af.
Maak de saus voor asperges volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verdeel de asperges over de borden en leg in het midden een handje veldsla en een bergje ham.
Kook de eieren 3-4 minuten zodat ze van binnen nog iets zacht zijn. Houd ze even onder een koude kraan om 'te schrikken' zodat de schil makkelijk loslaat. Pel ze, halveer ze en leg ze op de ham.
Schep de saus erover en bestrooi met peterselie.


* 2 kilo witte asperges
* 2 zakjes knorr saus voor asperges
* 4 middelgrote eieren
* 75 gram veldsla
* 200 gram mooie slagers achterham, in brede repen
* 2 eetlepels gehakte peterselie
Asperges met garnalen uit de wok Asperges met garnalen uit de wok

Maak de asperges schoon en schil ze volgens het basisrecept. Snijd alle asperges schuin in stukken van 4 cm. Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze in kleine stukjes.
Verhit de olijfolie op hoog vuur in een wok en roerbak de witte asperges en lente-uitjes hierin gedurende 1 minuut. Draai het vuur lager, voeg de groene asperges toe en blijf roerbakken gedurende circa 4 minuten. Voeg de garnalen toe en blijf roerbakken.
Schenk er de sojasaus, saké en enkele eetlepels water bij en laat de asperges en de garnalen op een laag vuur beetgaar worden totdat het vocht helemaal verdampt is.
Breng de asperge garnalenschotel op smaak met sesamolie, peper en zout en roer er de geschaafde amandelen door.
Serveer het gerecht met gekookte rijst of pasta.



* 800 gram witte asperges
* 200 gram groene asperges
* 2 lente-uitjes
* 14 grote schoongemaakte gepelde (Chinese) garnalen
* 2 eetlepels Japanse sojasaus
* 2 eetlepels saké of droge sherry
* 2 eetlepels sesamolie
* 4 eetlepels geschaafde amandelen
* peper en zout
* rijst of past
Aspergepakketjes met beenham Aspergepakketjes met beenham

Kook de asperges in ruim water met wat zout in 15-20 minuten gaar en giet ze af. Druk de eieren door een zeef, zodat fijn kruim ontstaat.
Bereid de Maggi saus voor asperges met de boter volgens de aanwijzingen. Wikkel 3-4 asperges in een plak ham en leg de pakketjes in een voorverwarmde schaal. Verdeel de saus over de aspergepakketjes, strooi het eierkruim erover en garneer met peterselie.
Lekker met gekookte aardappelen en een gemengde salade.


* 750 gram geschilde witte asperges
* 2 hardgekookte eieren
* 1 doosje Maggi saus voor asperges
* 25 gram boter
* 150 gram beenham
* 1 eetlepel fijngesneden peterselie
Aspergeschotel uit de oven Aspergeschotel uit de oven

Bereid de asperges volgens het basisrecept. Verwarm de over voor op 200°c.
Maak de saus voor asperges volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de bieslook fijn en roer deze door de saus. Wikkel de ham om de asperges en leg ze in een ovenschaal. Verdeel de saus over de schaal.
Snijd de hardgekookte eieren in blokjes en schep ze over de asperges. Meng het paneermeel met de parmezaanse kaas en strooi dit mengsel over de asperges. Snijd de margarine in kleine blokjes en leg die bovenop de schotel.
Zet de aspergeschotel circa 15-20 minuten boven in de hete oven tot de bovenkant goudbruin is. Garneer met wat bieslook.
Serveer met gekookte aardappelen of geroosterd boerenbrood.


* 1 zakje knorr saus voor asperges
* ½ bosje verse bieslook
* 1 kilo groene of witte asperges
* 200 gram gesneden schouderham
* 3 hardgekookte eieren
* 75 gram paneermeel
* 75 gram geraspte parmezaanse kaas
* 50 gram margarine
* aardappelen of boerenbrood
Asperges met kip Asperges met kip

Bereid de asperges volgens het basisrecept en houd ze warm. Snijd tijdens het bereiden van de asperges de kipfilets in grove stukken en bestrooi deze met peper, zout en majoraan. Verwarm een wok en voeg enkele kneepjes vloeibare margarine toe. Wacht tot de grote bellen zijn weggetrokken en voeg de kip toe. Bak de kip aan alle kanten lichtbruin en gaar.
Kook ondertussen de krielaardappelen gaar en de eieren hard.
Bereid de saus voor asperges volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verdeel de asperges over vier borden. Leg hier de kipstukjes op en verdeel een gedeelte van de saus hierover. Serveer de rest van de saus bij de krielaardappelen en de eieren.


* 2 kilo witte asperges
* 2 kipfilets
* 1 takje verse of 1 theelepel gedroogde majoraan
* 250 gram krielaardappelen
* 2 eieren
* peper en zout